Globalno oporezivanje milijardera

22:33 25. 04. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Nemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce (Schulze), zajedno sa kolegama iz još tri zemlje, pozvala je na veće međunarodno oporezivanje superbogatih.

"U svetu ima oko 3.000 milijardera. Porez može da se uvede kao minimalni namet od dva odsto na imovinu superbogatih", napisali su Šulce, kao i španski, južnoafrički i brazilski ministri privrede i finansija u tekstu koji je u Nemačkoj objavio Špigl (Spiegel).

"To se ne bi odnosilo na milijardere koji već plaćaju odgovarajući porez na dohodak. Ali svi oni koji uspeju da izbegnu porez na dohodak bili bi u obavezi da više doprinose opštem dobru", naveli su ministri.

Poreski sistemi moraju da budu u skladu sa principom pravde. "Da bi se to postiglo, doprinos svakog pojedinca mora biti u skladu sa njegovom sposobnošću plaćanja. Međutim, postojeće poreske privilegije znače da superbogati mogu da minimiziraju svoje poreze na dohodak."

Globalno, milijarderi su plaćali samo do 0,5 odsto svog bogatstva u vidu poreza na lične prihode.

Ministri takvo oporezivanje opisuju kao korak ka većoj socijalnoj pravdi.

"​​Vlade bi takođe generisale preko potreban prihod za ulaganje u javna dobra, kao što su zdravstvo, životna sredina i infrastruktura. Svi imaju koristi od ovoga, uključujući i one na vrhu piramide prihoda. Procenjuje se da bi takav porez mogao da generiše dodatnih 250 milijardi dolara globalnog prihoda godišnje." (kraj) dep/mk

Share: