Nemačka ide ka recesiji

20:41 04. 09. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ekonomisti Nemačkoj ponovo predviđaju recesiju. Bruto domaći proizvod će ove godine biti za 0,1 odsto manji nego 2023, prema računici Instituta za svetsku privredu (IfW) iz Kila.

Privatna potrošnja, jedan od stubova nemačke privrede, je slaba, a industrija i građevina tonu u dublju recesiju, navodi se u jesenjoj prognozi IfW.

U prethodnoj, letnjoj prognozi kilski institut je još računao sa rastom od 0,2 odsto.

"Sveukupno gledano, nemačka privreda zapinje s anemičnim oporavkom", rekao je Stefan Kots (Kooths) iz IfW dodajući da vlada nije u stanju da postavi pouzdan kurs ekonomske politike.

Ekonomisti instituta predviđaju da ć́e BDP sledeće i 2026. godine ponovo da raste. Dogodine očekuju rast od 0,5 odsto. Međutim, ranije su prognozirali 1,1 odsto.

Prema preliminarnoj proceni, 1,1 odsto će nemačka privreda da dosegne 2026.

"Nemačka privreda je sve više u krizi koja nije samo ekonomske, već i strukturne prirode", rekao je predsednik IfW Moric Šularik (Moritz Schularick).

Vlada je smanjila budžet što opterećuje kompanije. Isto tako, Evropska centralna banka je prekasno počela da snižava kamatne stope da bi se to pozitivno odrazilo na nemačku privredu.

Aktuelna svađa stranaka vlade i opozicije o azilu truje dijalog o pridobijanju stručne radne snage iz inostranstva, istakao je Šularik. Sve dok je tako, potencijal rasta će se smanjivati. (kraj) dep

Share: