Ekspo može da lansira Srbiju

20:48 06. 02. 2024. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD -  Američki ambasador Kristofer Hil rekao je danas da je svetska izložba "Ekspo 2027" projekat koji može da lansira Srbiju napred.

“Kakav god bio raspored ili plan Evropske unije, Ekspo je u svakom smislu šansa da Srbija izađe kao veliki ekonomski igrač u Evropi”, kazao je Hil.

On je na Generalnoj skupštini Američke privredne komore u Srbiji naveo da Sjedinjene Američke Države veoma cene odnose sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, ova godina nije bitna samo zbog izbora koji će se održati širom sveta, već je važna i za stvari koje će Srbija i SAD uraditi zajedno, pri čemu je ključni deo biznis sektor.

“Iako se kalendarski čini da je 2027. godina daleko, ona će stići veoma brzo”, kazao je Hil.

Američki ambasador se osvrnuo i na događaje iz 1999. godine, rekavši da su tada odnosi Srbije i SAD bili užasni, ali je poručio da treba gledati kako izgraditi bolju budućnost.

Predsednik upravnog odbora Američke privredne komore Stefan Lazarević kazao je da je Komora u okolnostima svetske krize želela da kreira dugoročnu strategiju, sa ciljem ublažavanja njenih efekata.

Kako je objasnio, u okviru te strategije predviđena je digitalna transformacija, unapređenje sistema zdravstvene zaštite, reforma energetskog sektora, dosledno sprovođenje zelene agende i podrška svim regionalnim inicijativama koje imaju za cilj ekonomske integracije. (kraj) is/kt/bdr

Share: