Rekordne investicije EIB

11:48 09. 02. 2024. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Finansijski ogranak Evropske investicione banke (EIB) za aktivnosti izvan Evropske unije (EU) - EIB global, investirao je rekordne 1,2 milijarde evra širom Zapadnog Balkana 2023. godine, što je 365 miliona evra više nego 2022. godine, saopštio je danas EIB.

Investicije su namenjene projektima održive i energetske tranzicije koji podržavaju pristupanje regiona EU, ekonomske i klimatske ciljeve.

Drago nam je da smo mogli da obezbedimo bespovratna sredstva od 475 miliona evra u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan i inicijative EIB za ekonomsku otpornost, izjavio je potpredsednik EIB odgovoran za region Kirijakos Kakuris.

Najveći deo sredstava, 58 odsto ili 693 miliona evra, namenjen je bezbednijem, održivom saobraćaju, odnosno železničkim prugama u Srbiji, sekcija Beograd–Niš, i Severnoj Makedoniji, Kriva Palanka–bugarska granica.

Banka EU ugovorila je dodatno finansiranje za modernizaciju gradskog prevoza u Sarajevu i projekat rehabilitacije puteva i unapređenja bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Za podršku malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu banka je izdvojila 275 miliona evra, što je 23 odsto ukupnog finansiranja u 2023. godini.

Preostala sredstva će biti usmerena za projekte u oblasti energetike, vodosnabdevanja, zdravstva i obrazovanja.(kraj) vbr/bdb/dj

Share: