Pomoć preduzećima na Balkanu

16:15 13. 03. 2024. FoNet

SRB-BEOGRAD - Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli izjavio je danas, predstavljajući Fond za podršku preduzećima (ENEF II), da će kompanijama iz Srbije i regiona Zapadnog Balkana biti dostupno 100 miliona evra.

On je, na predstavljanju ENEF II, rekao da će, pored ostalog, kompanijama biti dostupna konsultantska podrška, savetodavne usluge i pomoć da dođu do sredstava za investiranje.

Kolanđeli je objasnio da će u okviru ENEF II kompanije dobijati zajmove za održivost sa manjim kamatama nego za komercijalne kredite.

Fond za podršku preduzećima (ENEF II) je investicioni fond od 71 milion evra koji je osnovan sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Evropske unije (EU), Cassa Depositi e Prestiti (CDP) i Nemačke razvojne banke (KfW).

Fond ENEF II nudi vodećim malim i srednjim preduzećima na Zapadnom Balkanu niz finansijskih instrumenata, od manjinskog investiranja u kapital i dokapitalizacije, preko hibridnih instrumenata duga i kapitala, do klasičnog kreditiranja, i ima za cilj da finansira između 15 i 20 kompanija, sa pojedinačnim plasmanima u rasponu od 0,5 miliona evra do osam miliona evra, navela je EBRD.

Osim obezbeđivanja kapitala za ekspanziju i rast, ENEF II svoje investicije dopunjuje sveobuhvatnim savetodavnim uslugama kako pre, tako i nakon ulaganja, osnažujući preduzeća veštinama i alatima koji su im neophodni za izgradnju otpornih i uspešnih poslovnih sistema.

Šef Delagacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da plan rasta za Zapadni Balkan ima ambiciju da napravi nove prilike za region i da žele da budu otvorena vrata ka jedinstvenom tržištu, da se stvore nove šanse kroz investiranje šest milijardi koje Fond donosi u region.

"Cilj je da se ekonomije Balkana približe EU da bi se udvostručio BDP u regionu u narednih 10 godina", rekao je Žiofre.

Dodao je da EU sa vladama zemalja regiona razvija plan reformi i da žele da identifikuju ključne oblasti gde reforme mogu da donesu napredak.

"Ovaj plan je uglavnom za građane Zapadnog Balkana, ali takođe i za privatni sektor. Želimo da razvijemo privatni sektor, da se poboljša poslovno okruženje i ekonomski rast širom regiona i u Srbiji", rekao je on i ocenio da mala i srednja preduzeća u tome imaju ključnu ulogu, da su ona "kičma, nosioci ekonomije i jedan od njenih glavnih pokretača".

Žiofre je istakao da je EU već podržala razvoj 1000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji sa 250 miliona evra kroz program za poslovno okruženje, bankarske garancije za pristup finansijama i kroz grantove inovatorima.

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori ocenio je da region Zapadnog Balkana i Srbija imaju veliki potencijal za ekonomski razvoj i prosperitet.

Gori je rekao da Italija kao drugi po veličini trgovinski partner Srbije pridaje veliku važnost daljem razvoju ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Vidimo sve veći inetes naših poslovnih ljudi za investiranje na ovom tržištuu poslednjih nekoliko meseci", rekao je on.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da su kompanije u zemljama Zapadnog Balkana uglavnom mala i srednja preduzeća i da bi želeli da ta preduzeća budu konkurentna i posluju na regionalnom i evropskom tržištu.

Ona je rekla da za veliki broj tih preduzeća to znači da moraju da prođu kroz izuzetno težak transformacioni procec, kao i da im ENEF II u tome pomaže.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović rekla je da je sigurna da će veliki broj kompanija biti zainteresovano za kredite Fonda ENEF II posebno u IT industriji koja je najbrže rastuća industrija i trenutno naprofitabilnija industrijska grana Srbije.

"Kompanije će biti izuzetno zainteresovane zato što značajnan broj njih raste i potrebna su im nova sredstava za dalji skok i izlazak na svetska tržišta ili da pojačaju svoje prisustvo na globalnim tržištima", rekla je ona.

Begović je ocenila i da su ti krediti iz Fonda povoljniji od klasičnih komercijalnih kredita. (kraj) vip/lč/bdr

 
Share: