Nadoknada za plaćenu struju

21:18 05. 04. 2024. FoNet | Ivana Šanjević

PRIŠTINA - Odbor Regulatorne kancelarije za energiju (ZRRE) odlučio je danas da obaveže distributere električne energije da obeštete potrošače na Kosovu koji su plaćali struju koja se trošila na severu i to tako što će im se naknada oduzimati od redovnih mesečnih računa.

Od završetka rata 1999. stanovnici četiri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nisu plaćali utrošenu strujum već su struju potrošenu na severu plaćali građani drugih delova Kosova, koji su dobijali uvećane račune do kraja 2017. godine.

Tada je Osnovni sud u Prištini ocenio da je ta praksa nezakonita, pa je od naredne godine Vlada Kosova je plaćala račune za struju na severu.

Kompanije zadužene za distribucione usluge na Kosovu su KEDS i KOSTT, navodi Radio Slobodna Evropa

Naknada potrošačima započeće od 1. juna ove godine i trajaće do 28. februara 2030. godine.

"Odbor ZRRE, prema presudi suda, odlučio je da obaveže Elektrodistribuciju da nadoknadi štetu samo potrošačima za koje se dokaže da su bili aktivni i izvršili svoje obveze plaćanja za razdoblje od 2. juna 2012. godine do 20.10. 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Građani severa dobili su prve račune za struju u februaru ove godine.

Fakture je izdala kompanija Elektrosever, u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, koja je dobila licencu od vlasti na Kosovu 24. juna 2023. godine.

Računi koji su izdati krajem februara bili su sa fiksnom cijenom, dok su u martu izdati na osnovu potrošnje. 

Share: