Digitalizacija katastra

10:57 13. 04. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je danas da digitalizacija katastra garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima, ali da zemljišne knjige, iako su u praksi prevaziđene, i dalje imaju zagovornike koji "vode bitku protiv digitalizacije iz očigledne nostalgije za koruptivnim praksama".

"Uvođenjem katastra nepokretnosti, zemljišne knjige su postale prevaziđen alat za evidenciju nepokretnosti i prava na njima. Manje od trećine teritorije Srbije bilo je pokriveno ovom evidencijom, pri čemu se polovina pretvarala da se obnova premera nikada nije ni desila. Odluka o napuštanju zemljišne knjige i prelasku na katastar nepokretnosti proizilazi iz pravne nesigurnosti i nefunkcionalnosti sistema zemljišne knjige, kao i tehničke neopremljenosti i nekompletnosti sistema, pri čemu je neažurnost bila najmanji problem", saopštio je RGZ.

Uspostavljanjem katastra nepokretnosti, kako je navedeno u saopštenju, otvorena su vrata digitalizaciji koja zatvara mogućnosti za korupciju i garantuje pravnu sigurnost vlasništva nad nepokretnostima. (kraj) vem/bdr

Share: