Važnost izgranje Đerdapa 3

12:48 20. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa ambasadorkom Rumunije u Beogradu Silvijom Davidoju o projektima od zajedničkog interesa u oblasti snabdevanja gasom i elektroenergetskom sektoru, među kojima je najvažnija izgradnja HE Đerdap 3.

"Izgradnja RHE Đerdap 3 jedan je od najvećih projekata ne samo u Srbiji nego i u regionu. Završena je Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja. Koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bismo realizovali ovako kompleksan projekat i zato smo formirali timove i na srpskoj i na rumunskoj strani koji će usko sarađivati u budućnosti“, navela je ministarka, saopšteno je iz njenog kabineta.

Nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata, i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2. "Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za oko 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije“, dodala je ministarka. (kraj) vem/dj

Share: