Veći kapaciteti vetroeelektrana

15:18 05. 06. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da očekuje povećanje kapaciteta vetroelektrana u Srbiji od oko 40 odsto do kraja godine, zahvaljujući realizaciji započetih investicija.

"U prethodnih 20 meseci značajno smo unapredili regulatorni okvir i stvorili priliku za razvoj sektora obnovljivih izvora energije. Na prvim aukcijama za tržišne premije za proizvođače OIE obezbedili smo više od 700 MW novih kapaciteta iz vetra i solara, a prvi rezultati su već vidljivi. Kroz aukcije i komercijalne projekte kapaciteti vetroelektrana biće značajno uvećani, sa početnih 510 MW. Solarne elektrane su prvi put 'prebacile' 100 megavata i do kraja godine očekujemo da dostignemo oko 150 MW, a imali smo ukupno 20 MW pre dve godine", rekla je ona na konferenciji Bloomberg Adria o održivosti poslovanja.

Ministarka je istakla i da je Elektroprivreda Srbije krenula odlučnije "u promenu proizvodnog portfolija, kroz projekte vetroparka Kostolac i SE Petka, koji značajno napreduju”, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. (kraj) vem/bdr

Share: