Integracija u tržište EU

16:05 03. 07. 2024. FoNet | Leposava Čolić

BANJALUKA - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas u Banjaluci da Srbija nastavlja usklađivanje sa EU regulativom, kao i da će se do kraja godine izmenama Zakona o energitici stvoriti regulatorni uslovi za integraciju u jedinstveno EU tržište električne energije, navodi se u saopštenju.

"Verujem da je veoma važno da se priključimo jedinstvenom evropskom tržištu električne energije, na čemu posvećeno radimo, vodeći računa o očuvanju nacionalnih interesa. Podsetiću i da Srbija jedina u regionu ima funkcionalno i unutardnevno i dan unapred tržište električne energije, kao i da smo deo regionalne berze sa dve članice EU - Mađarskom i Slovenijom", rekla je Đedović Handanović.

Ona je na neformalnom ministarskom sastanku Energetske zajednice naglasila da je u pripremi nacionalna analiza i procena uticaja primene CBAM (mehanizma za prekogranično usklađivanje cena ugljenika) i da Ministarstvo radi na definisanju najprihvatljivije opcije za oporezivanje ugljenika. (kraj) vbr/lč/mk

Share: