Sigurne cene za poljoprivredu

11:05 08. 07. 2024. FoNet | Davor Lukač

NOVI SAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da će se zajedničkim aktivnostima sa Produktnom berzom Novi Sad obezbediti predvidivost za poljoprivrednike, kojima je dostupna mogućnost efikasnog osiguranja cena žitarica i uljarica dok je proizvod još uvek na njivi u samoj fazi proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo.

Sigurnost u pogledu cena poljoprivrednih proizvoda je od velikog, ako ne i od presudnog značaja za srpski agrar. Konstatovali smo na sastanku da se promene cena žitarica i uljarica na svetskom tržištu reflektuju i na Srbiju, kao i da se oscilacije cena mogu očekivati i u narednom periodu usled klimatskih promena koje imaju uticaj na obim proizvodnje, istakao je on posle sastanka u Produktnoj berzi.

On je ocenio da je jako važno što svaki poljoprivrednik koji bude želeo može preko Produktne berze osigurati cene za svoje proizvode kroz fjučers tržište, i to im omogućavada preduprede bilo kakvu nepredvidivost i osiguraju siguran prihod za svoje proizvode. (kraj) mjj/dal/dj

Share: