Kredit EIB za nova brojila

15:14 18. 07. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Elektrodistribucija Srbije i Evropska investicione banka (EIB) potpisale su danas ugovor o kreditu od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Tim sredstvima zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima kada imamo nadprosečnu potrošnju zbog vremenskijh prilika, izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović, koja je prisustvovala potpisivanju ugovora.

Ona je ocenila da će se uvođenjem novih brojila "smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije" u Srbiji, s obzirom da domaćinstva kupci-proizvođači električne energije moraju da ugrade pametna brojila zbog upravljanja potrošnjom, navodeći da se ukupan broj prozjumera u poslednjih 18 meseci povećao oko sedam puta. (kraj) vip/mk

 

Share: