Starteško korisno partnerstvo

16:08 19. 07. 2024. FoNet | Sofija Vukajlović

BEOGRAD - Evropska komisija saopštila je danas da Memorandum o razumevanju Evropske unije i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima ima za cilj da razvije korisno partnerstvo u tim oblastima, u skladu sa Planom rasta za Zapadni Balkan, te da poboljša integraciju Srbije u jedinstveno tržište EU.

U Memorandumu, koji je potpisan danas u Beogradu i objavljen na sajtu EK, ističe se da su dve strane, na osnovu Pisma o namerama koje su potpisali predstavnici Vlade Srbija i EU 22. septembra 2023. u Njujorku, priznale zajedničku ambiciju da ojačaju i prošire saradnju u oblasti kritičnih sirovina i lanca vrednosti električnih vozila, uključujući materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu.

"Zasnovano na zajedničkoj potrebi da se uhvate u koštac sa klimatskim promenama, slede zelena tranzicija i obezbeđivanje stabilnosti snabdevanja održivom energijom, materijalima i tehnologijama koje su ključne za očuvanje konkurentnosti njihovih ekonomija, uz minimiziranje uticaja na životnu sredinu i povećanu otpornost strateških ekosistema, Strane žele da uspostave strateško partnerstvo, o održivim sirovinama, lancima vrednosti baterija i električnim vozilima za jačanje i proširenje saradnje u ovim sektorima u skladu sa potrebama Strana i standardima jedinstvenog tržišta EU", navedeno je u tekstu Memoranduma. (kraj) vem/sv/mk

 
 
Share: