Stručni skup o energetici

13:54 29. 08. 2024. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Savez energetičara i dekani tehničkih fakulteta sazvali su grupu stručnjaka da na okruglom stolu, 3. septembra na Građevinskom fakultetu u Beogradu u diskusiji usaglase predloge za unapređenje dva dokumenta - Strategiju razvoja energetike i Izmene i dopune Zakona o energetici, čije čije usvajanje se uskoro očekuje, piše portal Energija Balkana.

"U našem energetskom sektoru, koji je u procesu korenitih promena na postupnom putu prema dekarbonizovanoj energetici, veoma su aktuelna dva dokumenta čije usvajanje se očekuje u skorije vreme: Strategija razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. i Nacrt zakona. Značaj oba dokumenta je takav da, svakako, stručna akademska javnost treba da učini napor da se ti dokumenti dovedu na što je moguće kvalitetniji nivo", ocenio je predsednik Saveza energetičara profesor dr Nikola Rajaković.

On očekuje da će debata za okruglim stolom dodatno pomoći da se, kroz viđenja akademske zajednice, ti dokumenti "dodatno unaprede i pomognu u nalaženju ostvarive, optimalne trajektorije na putu dekarbonizacije energetskog sektora, kao i u sagledavanju ključne uloge visokoškolskog obrazovanja i njegovog unapređenja“. (kraj) vip/dj

Share: