Tendenciozne tvrdnje

17:04 13. 09. 2024. FoNet | Desk ekipa FoNeta

BEOGRAD - Akcionarsko društvo Elektromreža Srbije (EMS) danas je u saopštenju označilo kao tendenciozne tvrdnje stranke Srbija Centar o stanju, stabilnosti rada, nivoima napona i dugoročnim planovima za unapređenje prenosnog sistema.

Istina je da u određenim periodima prenosni sistem Srbije beleži povišene napone, naročito tokom noći kada je potrošnja električne energije manja, ukazuje EMS i ocenjuje da su netačni dalji navodi iz saopštenja stranke Srbija Centar.

Kako se objašnjava u reagovanju, ove fluktuacije su posledica različitih faktora, kao što su promene u strukturi energetskih izvora, pre svega povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u celom regionu.

Na to utiču i promenjene navike potrošača, uključujući podopterećenost prenosnog sistema regiona jugoistočne Evrope, tvrdi EMS i ističe da pažljivo prati i preduzima sve mere kada naponi prelaze dozvoljene granice u specifičnim režimima rada.

U saopštenju EMS ukazuje da su energetska kriza, kao i rat u Ukrajini, doveli do velikih poremećaja na tržištu energetskih komponenti, tako da je rok isporuke energetske opreme značajno produžen.

“Verujemo da je autor tendecioznog teksta, koji vređa inženjersku logiku, upoznat i sa tom činjenicom, te tehničke probleme prebacuje na politički nivo u koji ne želimo da ulazimo”, poručuje EMS, koji smatra da su preuveličane tvrdnje da visoki naponi ozbiljno oštećuju sistem i ubrzavaju kvarove na opremi. (kraj) def/bdr

Share: