Ziđin i socijalna odgovornost

17:42 10. 10. 2024. FONET | Bojana Milovanović

BEOGRAD - Zamenik direktora kompanije Ziđin Majning u Srbiji Jang Juankun izjavio je da je njihov cilj postizanje nulte stope smrtnosti i profesionalnih bolesti, kao i povećanje lokalne zaposlenosti na 95 odsto i lokalne nabavke na više od 70 odsto.

On je na predstavljanju rezultata društveno odgovornog poslovanja te kompanije istakao da je plan da do 2030. budu ispunjeni standardi razvoja zelenih rudnika, da bude implementiran sveobuhvatni plan za biodiverzitet, kao i da se održi ponovna upotreba vode na više od 90 odsto.  

Dodao je i da će planirana investicija od 36 miliona dolara tokom narednih pet godina poboljšati kvalitet života u lokalnim zajednicama.

"Naš cilj je i da budemo uzor za "zelene rudnike" u Evropi, postavljajući standard kao pionirska rudarska kompanija koja se zalaže nisko-ugljenične, ekološki prihvatljive prakse, društvenu odgovornost, zdravlje i bezbednost, kao i održivi razvoj", poručio je Juankun.

Generalni menadžer za CSR sektor u kompaniji Srbija Ziđin Koper Džang Jičeng ocenio je da je ta kompanija u proteklih pet godina dokazala da je motor privrednog razvoja Borskog okruga.

"Kompanija je dala ukupan društveni doprinos lokalnoj zajednici u tom periodu od 845 miliona dolara, zaposlila više od 3.000 novih radnika i kreirala više od 9.000 radnih mesta", naveo je Jičeng i dodao da je prosečna neto plata zaposlenih u Srbija Ziđin Koper 125.000 dinara, što je 87 odsto više u odnosu na 2018. kada je Ziđin došao u Srbiju", naveo je Jičeng. 

Dodao je i da su Investicije u zaštitu životne sredine u tom periodu u iznosu više od 300 miliona dolara dovele su do rekultivacije tri miliona kvadrata degradiranog zemljišta u Boru i Majdanpeku i znatnog poboljšanja uslova za rad svih 6.000 radnika.

Generalna direktorka za prekomorske operacije Ziđin Majning Grup Megi Huang istakla je da ta kompanija ulaže u srpsko obrazovanje, poljoprivredu, zdarvstvenu zaštitu i očuvanje kulturne i istorijske baštine. 

"Volimo da ostavimo trag u zajednicama u kojima poslujemo", dodala je Huang i istakla da u Ziđinu smatraju da je zeleno zapravo zlatno i da je koncept njihovih rudnika po tome jedinstven. (kraj) is/bom/mk

Share: