Manje rada, a ista plata

20:58 18. 10. 2024. FoNet | Desk

BEOGRAD - Smanjeno radno vreme, ali uz punu platu, u nekim kompanijama može biti dobro i za zaposlene i za vlasnike, prema jednoj studiji.

Stručnjaci su u Diseldorfu predstavili istraživanje o četvorodnevnoj radnoj nedelji. Više od 40 nemačkih kompanija i organizacija probno je uvelo novi model na pola godine.

Vođa studije, Julija Bakman (Julia Backmann) sa Univerziteta u Minsteru, rekla je da je produktivnost blago porasla. Osim toga, zadovoljstvo među zaposlenima se povećalo. Zaposleni kažu da se osećaju bolje mentalno i fizički.

Nakon uvođenja novog modela, mnoga preduzeća su promenila dnevnu rutinu. Sada je manje sastanaka, ili ako nije - kraće traju.

Međutim, relevantnost studije Univerziteta u Minsteru, u koju je bila uključena i konsultantska firma Intraprener (Intraprenör), je ograničena jer učesnici nisu reprezentativni za nemačku privredu.

Među učesnicima su, između ostalog, bili vrtići, poreski savetnici i arhitektonski biroi. Studija je obuhvatila ukupno 900 ljudi.

Kompanije su birale različite modele rada, a u proseku su smanjile nedeljno radno vreme za skoro četiri sata, što je otprilike pola radnog dana. Trećina učesnika je uvela pravu četvorodnevnu radnu nedelju, dakle 20 odsto manje radnog vremena uz istu platu. (kraj) dep/mk

Share: