Evroservis

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi

Razgovor o pravcu dijaloga

15. 05. 2023. 19:58 | FoNet | Ivana Šanjević

BRISEL - Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi izjavio je danas u Briselu, posle nove runde dijaloga sa Srbijom, da se "samo razgovaralo o pravcu u kojem ide dijalog i o svemu što se odnosi na primenu sporazuma" i da namera nije ni bila da se danas postigne dogovor.

Bisljimi je istakao da je njima bilo važno da vide kakva očekivanja mogu da imaju do Srbije i kako Srbi vide ceo Sporazum i pogotovo paragraf 7. Da li kao način da se Srbi implementiraju u nezavisnu Republiku Kosovo ili kao instrument koji će Kosovo učiniti disfunkcionalnim.

Novinarima je potvrdio da izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prilikom posete Prištini i Beogradu, krajem prošle nedelje, doneo nekoliko dokumenata vezanih za nadležnosti mehanizma za primenu sporazuma, te nadležnosti o primeni Deklaracije o nestalima.

Tu je i Lajčakov pristup kako bi trebalo nastaviti sa primenom tačke sedam sporazuma o formiranju zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, rekao je Bisljimi, navodi Radio Slobodna Evropa.

"U dogovoru koji smo postigli u Ohridu se jasno kaže da nijedan član sporazuma ne uslovljava drugi član i da će se sve odredbe primeniti nezavisno. Takođe se kaže da nijedna strana neće blokirati primenu jedne ili druge tačke sporazuma", izjavio je Bisljimi.

On je izrazio uverenje da EU nije spremna da izbegne dokument koji je sama sačinila i objavila. (kraj) drp/ivt/mk

Share: