Tri nagrade „Potencijalnom kandidatu"

14:18 10. 08. 2020. FoNet

Istanbul - Film „Potencijalni kandidat“, nastao u tursko-srpskoj produkciji, osvojio je čak tri nagrade na 39. Filmskom festivalu u Istanbulu. Filmu Erčana Kesala pripale su Nagrada za najboljeg reditelja, Nagrada za najbolju montažu i FIPRESCI nagrada Međunarodnog udruženja filmskih kritičara.

„Potencijalni kandidat“ svetsku premijeru imao je krajem januara 2020. godine na 49. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a prikazan je i u programu Filmskog festivala u Šangaju. U nacionalnoj selekciji Filmskog festivala u Istanbulu takmičilo se 11 dugometražnih filmova.

Scenarista, glavni glumac i reditelj filma „Potencijalni kandidat“ je Erčan Kesal, turski pisac, glumac i filmski reditelj. Kesal je filmom počeo da se bavi kao glumac i scenarista u filmovima Nurija Bilge Čejlana („Daleki“, „Tri majmuna“ – Nagradu za najbolju režiju u Kanu, „Bilo jednom u Anadoliji“ – Velika nagrada žirija u Kanu).

Erčan Kesal je takođe scenarista filma „Najava“ (2018) u režiji Mahmuta Fazil Coskuna, koji je na filmskom festivalu u Veneciji dobio Specijalnu nagradu žirija. „Potencijalni kandidat“ (engleski naslov: „You Know Him“) Kesalov je rediteljski debi u kategoriji dugometražnih filmova. (kraj) def

Share: