Pritvoreno društvo

11:25 28. 08. 2020. FoNet

KIKINDA - Država u kojoj režimski mediji svaku istinu proglašavaju teorijom zavere je srozana i opasna sredina, ali je za slobodu, umesto bekstva odavde, potrebna dosledna borba za normalizaciju, izjavila je FoNetu muzičarka iz Kikinde Jovana Popović, koja je danas, na 24.rođendan, na Jutjubu objavila pesmu "Zemlja malo građana", kao "B stranu Bagre".

Kao antirijaliti umetnica, koja u Novom Sadu studira muzičku pedagogiju, ona objašnjava da je “Zemlja malo građana”, takođe, amandman "zlatnom dobu" i da se "ne sme koristiti za uzbunjivanje neprskane prostote i malogradjanštine, posebno ne za uznemiravanje diktatora".

"Nastavili smo obradu tema iz logora", precizirala je Popović, koja je krajem marta do sredine aprila provela 21 dan u zatvoru, zbog kršenja mere samoizolacije posle povratka iz inostranstva, iako joj ta mera nije bila zvanično izrečena,

U razgovoru sa Dijanom Subotički Miletić, ona je naglasila da "ni medijski teror neće obuzdati rok end rol, koji je oduvek bio glasan protiv nepravde i nenormalnih, pojava, jer mu nije u prirodi da ćuti kao zaliven".

"Tako je bilo i u Srbiji do okupacije. Nažalost progresivna muzika već osam godina nije izaslanik slobodne Srbije. Ustuknula je grupa ljudi na kojima počiva svako zdravo društvo", ukazala je Popović i ocenila da su im uzaludni svi pokušaji pravdanja, jer nema alibija za "žmurke tokom ropstva i diktature".

Ukazujući da se ova analiza stanja "ne odnosi na užasno mali broj svojeglavih umetnika", ona je konstatovala "da smo mi zemlja u kojoj se i dostojanstvo bunta brani, što nigde više nije slučaj". 

Njena lična, ali i nesreća "pritvorenog društva", kako kaže, uticala je na to da “Bagra” stigne do 490.000 pregleda, što joj izgleda neponovljivo.

Popović smatra da je "država u kojoj režimski mediji svaku istinu proglašavaju teorijom zaveree srozana i opasna sredina", ali ne prihvata da je za "slobodu neophodno bekstvo odavde, već dosledna borba za normalizaciju".

Kako je predvidela "uskoro neće biti u većini oni koji nemo gledaju kako im članovi porodice i prijatelji napuštaju ovu izrabljenu i unakaženu državu".

Prema njenom uverenju, nije moguće da ovakva vlast "večno vlada, ni da prebija studente", već joj "sve realnije deluju prognoze i trvdnje da će žene srušiti ovaj režim".

"I zato ženskom pohodu, sa iskrenom radošću, poklanjam i ovu pesmu prepunu bunta i optimizma. I dalje verujem da je izražavanje bunta muzikom kreativnije i efikasnije od iscrpljujućih političkih nastupa i govora", poručila je Popović.

Ona je potvrdila da je za novu pesmu ponovo producent VK i najavila da će "verovatno biti još zajedničkih antirežimskih projekata".

"Zajedno smo i na mrežama, FB stranica #pravdazarockandroll je u danu mog kidnapovanja preimenovana u #pravdazaJovanu. Iskreno verujem u istrebljenje svih nepravdi, pa se nadam još jednoj promeni u #pravdadokoske", zaključila je Popović. (kraj) def

 
Share: