Palić, 27. put

12:37 04. 09. 2020. FoNet | Dejan Jeremić

BEOGRAD - Festival evropskog filma Palić, koji se ove godine 27. put održava od 12. do 18. septembra u Subotici i na Paliću, predstaviće selekcije „Paralele i sudari” sa fokusom na kinematografiji srednje i istočne Evrope, kao i „Mladi duh Evrope” u kojoj će se naći filmovi savremenih, inventivnih autora čija dela pomeraju granice filmske umetnosti.

Festival se ove godine održava u bioskopu „EuroCinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću. Publici će biti predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 selekcija i programskih celina.

Miroslav Mogorović, programski direktor festivala i ko-selektor ovog programa, naglasio je da ovogodišnja selekcija posvećuje pažnju novim nadama i talentima koji dolaze iz regiona iza Gvozdene zavese.

„Ta zavesa je odavno pala u ekonomskom smislu, ali problemi običnog sveta i dalje postoje”, naglasio je Mogorović i dodao: „Ovogodišnja selekcija nastavak je onoga što smo već zadnjih par godina postigli ovim programom, a to je da svake godine imamo sve referentniji takmičarski program koji se gotovo izjednačava sa Glavnom takmičarskom selekcijom”.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti održan uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19. Organizacionom timu festivala je prioritet zdravlje i bezbednost kako publike, tako i gostiju i festivalskog tima. Zvanični protokol, sa detaljnim uputstvima o merama tokom trajanja festivala, biće donet i blagovremeno objavljen pre početka manifestacije. (kraj) dj

Share: