Kultura

Oštro reagovanje Ministarstva kulture na kritiku zbog stava o upadu na izložbu stripa

Skaredna izložba karikatura

16. 10. 2020. 16:38 | FoNet | Vera Barišić

Beograd - Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je danas da je ragovanje Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (ANKSS), Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) povodom stava Ministarstva o upadu na izložbu stripa "najobičnija ideologizovana paskvila".

"Umesto što na primitivan način vređaju Ministarstvo i neargumentovano ga dovode u vezu sa najmonstruoznijom društvenom pojavom dvadesetog veka, autorima nesrećnog reagovanja bilo bi celishodnije da se, makar delićem svoje iskošene pažnje, posvete pitanju odgovornosti umetnika za svoj stvaralački izraz", navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Ministarstvo savetuje da pažnju posvete pitanju gde su granice umetničke slobode i šta je to što kod pojedinaca i grupa može da pobudi različita osećanja i delovanja, od gnušanja, osećaja povređenosti, pa sve do verbalnih osuda različitog stepena ili čak reakcija kakve su se desile na inkriminisanoj izložbi.

"Neka odgovore na pitanje da li su karikature izmasakriranih beba umetnost, i kakva? Zaslužuju li te karikature osvrt ili bilo kakav komentar autora sramnog saopštenja ANKSS, ULUS i SULUV ili ne? Da li bi 'umetnička sloboda' bila u pitanju i da neki 'karikaturista' prikaže njihove ideološke i političke pokrovitelje ili daleko bilo decu, sa npr. sekirom u glavi", upitalo je Ministarstvo.

Reagovanje ANKSS, ULUS i SULUV je, smatra Ministarstvo, "najobičnija ideologizovana paskvila", uz licemerno dovođenje u isti kontekst umetničke slobode, pojedinačnog zločina rasističke grupe i ubistva nedužnog dečaka, događaja iz ratova na prostoru bivše SFRJ i nasilničkog upada na "izložbu sa skarednim sadržajem". (kraj) vbr/dpv

Share: