Umetnost je sloboda govora

14:42 18. 10. 2020. FoNet | Davor Pašalić

Beograd - Umetnost podrazumeva slobodu govora, rečeno je danas na Kalemegdanu, na skupu podrške strip umetnicima iz grupe "Momci", čija su dela nedavno uništena na izložbi u Zemunu.

Zabrinuti smo zbog pretnji smrću autorima izložbe, poručeno je sa skupa održanog ispred Paviljona "Cvijeta Zuzorić".

Rade Marković iz Udruženja likovnih umetnika Srbije izjavio je kako se očekivalo da će posle incidenta u Zemunu Ministarstvo kulture i druge državne institucije pružiti podršku umetnicima i slobodi izražavanja.

Marković je rekao da je Ministarstvo kulture saopštenjem o incidentu "izjednačilo huligane sa umetnicima".

"Pravo na slobodu izražavanja je garantovano Ustavom. Pozivam Ministarstvo kulture da brani to pravo, da ne izjednačava pravo slobode izražavanja sa izmišljenim pravom reakcije na crtež i izložbu", izjavio je Marković.

Podržavajući neformalne grupe, uvode se ideološke komisije u kojima će razne grupacije – nacističke, neonacističke, desničarske, odlučivati šta je dobro, a šta nije, rekao je Marković, uz konstataciju: "To je nedopustivo".

Dvojica osumnjičenih za nasilničko ponašanje na izložbi strip umetnika u galeriji "Stara kapetanija" u Zemunu, A. D. (2001) i Ž. M. (1985), osuđeni su na uslovne kazne zatvora, nakon što su sa Trećim osnovnom tužilaštvu u Beogradu zaključila sporazume o priznanju krivičnog dela, objavio je ranije portal Insajder, poszivajući se na izvore u Tužilaštvu. (kraj) vip/drp/dpv

Share: