Muratu Baltiću "Dereta"

22:57 18. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Izdavačka kuća Dereta u saradnji sa opštinom Čukarica večeras je u Galeriji 73 dodelila XV književnu Nagradu za neobjavljeni roman "Miroslav Dereta" Muratu Baltiću za "Sazvežće pet kuća".

Članovi žirija bili su Zoran Bognar, Jasmina Ahmetagić i Petar Arbutina.

Murat Baltić rođen je u Sjenici 1952. godine i po okončanju studija prava radio je kao sudija 21. godinu.

Srbiju je bio prinuđen da napusti 1999. godine usled pritisaka režima i političkih neistomišljenika, a kao zagovornik ravnopravnosti bez izuzetaka, demokratije na svim nivoima i rešavanja problema mirnim putem.

Jedan je od osnivača i prvi kopredsednik Sandžačkog intelektualnog kruga i član Beogradskog intelektualnog kruga, kao i jedan od osnivača i član prvog upravnog odbora Društva nezavisnih sudija Srbije, odnovanog 1997. godine.

Objavio je dve zbirke pesama, dve knjige pripovedaka i pet romana.

Pesme su mu zastupljene u dve antologije evropske poezije (Drezden, Vroclav).

Dobitnik je književne nagrade "Pero Ćamila Sijarića".

Roman "Fetva" je 1994. godine proglašen za roman godine u Sandžaku, a te godine pokrenut je zvaničan zahtev tužilaštvu za zabranu knjige, navedeno je u biografiji na sajtu Izdavačke kuće Dereta.

Roman "Uranijumska braća" je 2014. godine ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, dok je rukopis romana "Kofer" 2017. godine bio u najužem izboru "Deretinu" nagradu za najbolji neobjavljeni roman u toj godini.

Roman "Uranijumska braća" na nemačkom jeziku uvršten je među 30 najboljih knjiga prevedenih i objavljenih u 2017. za nemačko govorno područje.

Dobitnik je četiri prestižne književne stipendije u Nemačkoj.

Dela su mu prevođena na nemački, ruski, turski, rumunski, mađarski, bugarski, poljski, italijanski.

Član je Saveza pisaca Nemačke. (kraj) dep

Share: