Tranzicioni "Prvi maj"

00:37 24. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - Snimanje filma Mladena Đorđevića "Prvi maj", o životu radnika posle tranzicionog zatvaranja fabrike, počelo je u Beogradu, a premijera se očekuje tokom 2022. godine.

Scenario govori o sudbini grupe radnika koji se bore za lično dostojanstvo nakon zatvaranja fabrike u sumnjivoj privatizaciji, tražeći utehu u natprirodnom, ali i, po rečima Đorđevića, o potencijalu za pobunu u čoveku, neograničnenoj moći i snazi "prisutnoj u svima danas".

Glavne uloge tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Olivera Viktorović Đurašković, Mirsad Tuka, Silvija Križan i Toma Trifunović.

Ovim filmom želim da izrazim lični pogled na veoma bolnu temu tranzicije iz socijalističkog u kapitalističko društvo, ali iz svežeg ugla, kombinujući angažovani socio-politički realizam sa elementima psihološkog trilera, objasnio je Đorđević, koji je i scenarista i reditelj "Prvog maja".

Đorđević je poznat po provokativnom stilu koji je na tragu jugoslovenskog crnog talasa, a na međunarodnim fesitavalima postigao je zapažene uspehe debitantskim igranim filmom "Život i smrt porno bande". Za ovo delo, snimljeno 2005. godine, dobio je nagradu za najbolji scenario na festivalu Fantasia u Motrealu, najznačajnijem globalnom festivalu za žanr naučne fantastike.

Produkciju su podržali Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore i pan-evropski fond Euriumaž, a premijera se očekuje tokom 2022. godine.(kraj) dep

 

 

Share: