Regionalni festival filma

21:06 01. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Od 9. do 17. aprila publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori biće onlajn prikazani nagrađivani filmovi sa festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, koje su izabrali selektori četiri partnerska festivala iz Sarajeva, Beograda, Zagreba i Herceg Novog, saopštili su organizatori.

Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, biće održan onlajn na ondemand.kinomeetingpoint.ba i predstavlja prolećno izdanja Sarajevskog filmskog festivala, Festivala autorskog filma iz Beograda, Filmskog festivala Herceg Novi i Zagrebačkog filmskog festivala.

Na programu festivala su filmovi "Smrt filma, a i mog oca" u režiji Dani Rosenberga, koji je bio u službenoj selekciji festivala u Kanu, kao i "Novi poredak" meksičkog reditelja Majkla Franka, dobitnika Počasnog srca Sarajeva i Srebrnog lava u Veneciji.

Biće prikazan i debitantski igrani film Filipa Jurjeva "Mladi kitolovac", kao i filmovi sa Berlinskog festivala "Sluge režima" i "Krvne veze".

Najavljen je i dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana, koji je svetsku premijeru imao na Sarajevskom filmskom festivalu, a na programu su i restaurirane verzije jugoslavenskih klasika "Pavle Pavlović” Puriše Đurđevića iz 1975. godine i "Miris poljskog cveća" Srđana Karanovića iz 1977. godine.Uz film, publika će imati priliku da pogleda i razgovore s nekim od autora filmova u programu.  (kraj) is/mr/dpv

Share: