Priča svih nas

21:43 02. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Premijera predstave "Tiho teče Misisipi", po romanu Vladimira Tabaševića, zakazana je za utorak, 6. april u Beogradskom dramskom pozorištu, a pisac, koji je zajedno sa režiserom Ivicom Buljanom učestvovao u dramatizaciji romana, za FoNet kaže da mu je književni tekst poslužio kao povod za novo stvaralaštvo.

Glumica Vesna Čipčić pokušala je na današnjoj konferenciji za novinare da dočara kako su tekle pripreme za, kako je rekla, neobičnu predstavu po neobičnom proznom tekstu.

"Nikada do sada nisam ovako čitala tekst - ne sedeći, već stojeći, na stolu, ispod stola", rekla je Čipćić, i istakla da je uverena da se ni njene mlade kolege, "ekipa snova", kako ih je nazvala, nisu susrele sa takvim načinom rada.

Naznaku neobičnosti dao je i režiser Ivica Buljan, rekavši da teatar smatra prostorom u kome se stvara nešto što nema zacrtani cilj, kao i da je pisac Tabašević pristao da ne radi "tradicionalnu adaptaciju" romana koji je već jedan "raspršeni svet".

Tabaševićev roman prvenac i predstava govore o odrastanju dečaka Denija tokom raspada Jugoslavije, a Buljan je ocenio da je zadatak njih dvojice tokom dramatizacije bio da taj svet na neki način ponovo sastave.

"Možda smo ga ponovo raspršili na novi i lepši, drugačiji način", kaže za FoNet Tabašević, insistirajući da njihov interes nije bio da ispričaju priču koju su naumili, nego priču za koju veruju "da se na neki čudan način tiče svih nas koji danas zalutamo u pozorište".

Kako se u predstavi pojavljuju likovi i dijalozi kojih u romanu nema, Tabašević objašnjava da dva sveta - iz romana i predstave - podsećaju jedan na drugi na nivou emocije koju komuniciraju, i da tu nema pukog prepisivanja ni trivijalne adaptacije. (kraj) lj/mr/dpv

Share: