Klovn Marti u doba korone

00:00 11. 09. 2021. FoNet | Darko Radović

BEOGRAD - Drugog dana festivala dokumentarnog filma Beldocs, u okviru srpske takmičarske selekcije danas su u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije prikazani filmovi "Sent Kler Cemin, Psiha“ rediteljke Svetlane Cemin i "Ptica (ili – Klovn Marti)” reditelja Olivera Ćirića.

Svetlana Cemin je da je rad na projektu "Sent Kler Cemin, Psiha" obuhvatio period od četiri godine snimanja.

"To je najintenzivniji projekat koji sam do sada radila. Svake godine je nailazila neka druga nepredvidiva situacija, samim tim što sam želela da proširim jednu priču o intimnom portretu umetnika na nešto sasvim drugačije – da pratim ujedno i proizvodnju njegovog remek-dela, i socijalnu strukturu svih tih prostora koje smo snimali. Montaža je bila najuzbudljiviji deo procesa za mene i imala sam veoma veliku sreću da radim sa Urošem Maksimovićem, što je naš drugi zajednički projekat posle filma 'Otac Arsenije'", rekla je rediteljka. 

Oliver Ćirić, srpsko-američki reditelj koji je na Beldocsu predstavio debitantski film "Ptica (ili – Klovn Marti)", o glavnom protagonisti i profesiji klovna je rekao: "Marti je star, ali još uvek radoznao, još uvek uzbuđen svojom profesijom. Korona, naravno, malo otežava profesiju klovna, ali u isto vreme ona na neki način stvara želju u ljudima da se nađu jedni drugima". (kraj) dar/dpv

Share: