Veliki umetnički iskorak

10:55 19. 11. 2021.

NOVI SAD - U okviru izložbe “Život – san – smrt. Evropski okviri srpskog simbolizma”, u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu prvi put su predstavljena i dela iz čuvene Galerije Belvedere u Beču, zahvaljujući partnerstvu sa UNIQA osiguranjem.

Osim što je osigurala ova dela, UNIQA je podržala i virtuelnu postavku izložbe, čime je poklonicima umetnosti iz celog sveta omogućeno da vide remek-dela srpske i evropske kulturne baštine.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski istakla je na konferenciji za novinare da su bogatsvo i raznovrsnost izložbenih programa i zalaganja za očuvanje i predstavljanje kulturnog nasleđa doprineli da Galerija proširuje partnerstva sa privrednim sektorom.

Kako je saopšteno, ona je izrazila zadovoljstvo saradnjom sa UNIQA osiguranjem i ocenila da je prožimanje delatnosti omogućilo da srpski simbolizam bude povezan sa evropskim primerima.

Zahvaljujući ovom partnerstvu, publika je u prilici da vidi dela evropskih velikana simbolizma u dijalogu sa domaćim stvaraocima, istakla je Palkovićević Bugarski.

Kako je naglasila, "zajedničkim zalaganjem načinili smo ne samo nacionalni, već i veliki internacionalni iskorak”.

Direktorka Brenda i komunikacija UNIQA osiguranja Sonja Marić podsetila je da kompanija ima višedecenijsko iskustvo u osiguranju umetničkih dela širom sveta i objasnila da "umetnost i osiguranje spaja neraskidiva nit, jer osigurati znači sačuvati".

Prema njenim rečima, UNIQA je osigurala da poklonici umetnosti u Srbiji prvi put vide i pet dela izuzetne vrednosti iz veličanstvene riznice Galerije Belvedere.

Poseban pečat, kako je ocenila, "predstavlja virtuelna postavka koja osigurava da unikatna izložba u Galeriji Matice srpske ode u svet".

"Ponosni smo što dugogodišnju podršku kulturi u Srbiji krunišemo otvaranjem novog poglavlja, zajedno sa Galerijom Matice srpske i Galerijom Belvedare iz Beča, postojbinom UNIQA osiguranja, čiji su klijenti najpoznatiji muzeji, galerije, aukcijske kuće i privatni kolekcionari širom sveta”, izjavila je Marić.

Na izložbi je predstavljeno 77 dela vodećih umetnika evropskog i srpskog simbolizma iz domaćih i evropskih muzejskih kolekcija i privatnog vlasništva, među kojima su iz Galerije Belvedere slike Franca Štuka, Adolfa Hiremi-Hiršla, Ludviga fon Hofmana, Rudolf Jetmara i Eduarda Vajta.

Izložba je ostvarena u saradnji Galerije Matice srpske i Narodnog muzeja u Beogradu. Biće otvorena do 31.januara 2022.godine, a virtuelna tura dostupna je na sajtu www.galerijamaticesrpske.rs.

Share: