Srpski filmovi u Berlinu

10:23 10. 02. 2022. FoNet

BEOGRAD - Na 72. Berlinskom filmskom festivalu koji počinje danas, biće prikazani i filmovi srpskih autora Miloša Pušića i Daneta Komljena, saopštio je Filmski centar Srbije.

Novi film Miloša Pušića „Heroji radničke klase“ koji je nastao uz podršku Filmskog centra Srbije i u kome glavnu ulogu tumači naša proslavljena glumica Jasna Đuričić, deo je prestižnog programa „Panorama“.

Osim Jasne Đuričić, koja je nedavno za ulogu u fimu „Quo Vadis, Aida?“ proglašena za najbolju evropsku glumicu, u „Herojima radničke klase“ glume Boris Isaković, Predrag Momčilović, Stefan Beronja Cile, Aleksandar Đurica i drugi.

Na 72. Berlinskom filmskom festivalu biće prikazana i srpska manjinska koprodukcija „Poslevode“ u režiji Daneta Komljena, i to u okviru selekcije „Forum“. Film „Poslevode“ (međunarodni naslov „Afterwater“), nastao je u koprodukciji Nemačke, Španije, Republike Koreje (Južne Koreje) i Srbije.

U filmu glume Jonaš Hapka, Signe Vestberg i Boban Kaluđer.

Popularna serija „Crna svadba“, nastala u produkciji filmske kuće Firefly i Telekoma Srbija , uvrštena je u odabrani program Berlinala za promociju televizijskih serija. Kreatori serije  su Strahinja Madžarević i Nemanja Ćipranić, a  Ćipranić potpisuje i režiju svih deset epizoda ove serije u kojoj udarne role tumače Uliks Fehmiu, Jelena Đokić, Nikola Kojo i Slavko Štimac.

Berlinale Talents ove godine obeležava dvadeseti „rođendan“.

Među 200 novih učesnika ovog cenjenog programa obuke i usavršavanja nalaze se naši reditelji Marija Stojnić i Stefan Malešević. Marija Stojnić je autorka nagrađivanih dokumentarnih ostvarenja „Između sna i sna“ i „Govori da bih te video”, dok je Stefan Malešević poznat po svojim nagrađivanim režijama – dokumentarcu „Gora“ i dugometražnom igranom filmu „Mamonga“.

Berlinski filmski festival traje do 20. februara. (kraj) dep

Share: