Čavoški kritičar demokratije

21:18 08. 06. 2022. FoNet | Leposava Čolić

BEOGRAD - Upravnik Galerije nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) akademik Zoran Lj. Petrović izjavio je večeras, na predavanju koje je održano u okviru ciklusa „Susreti sa stvaraocima – Masterklas”, da je akademik Kosta Čavoški osnivao stranke i borio se u političkoj areni, a onda je to beležio i objašnjavao.

Davao je recepte, kuvao je tu političku igru i onda je to zabeležio, rekao je on i dodao da je Čavoški napisao niz izuzetnih knjiga, a krajem ove godine trebalo bi da mu izađu i "Memoari neuspešnog političara".

On je podsetio da je Čavoški bio najaktivniji u logističkom formiranju Demokratske stranke, iz koje je istupio, da je učestvovao u formiranju Liberalne stranke, a prethodnih nekoliko godina bio je član Političkog saveta pokreta Dveri.

Petrović je naveo da je Čavoški, u svojoj pristupnoj akademskoj besedi "Slava i besmrtnost", govorio kako se besmrtnost može postići bilo kroz decu, bilo kroz lepo isklesani epitaf na nadgrobnom spomeniku, "ali najprihvaćeniji stav je da su to dela koja ostaju, koja vas upućuju u tu besmrtnost". (kraj) is/lč/bdr

Share: