Traži se pomoć UNESKO

11:54 01. 07. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije saopštilo je danas da je uputilo je molbu Unesku da preporuči eksperte iz oblasti zaštite starih i retkih rukopisnih knjiga koji bi se kao konsultanti priključili stručnjacima iz Srbije u vezi s mogućim konzervatorskim intervencija na Miroslavljevom jevanđelju.

Ministarstvo se na taj korak odlučilo nakon izveštaja Ekspertske radne grupe za utvrđivanje sveukupnog stanja rukopisa, koja je ocenila da je potrebno razmotriti razvezivanje kodeksa imajući u vidu činjenicu da je prilikom poslednje konzervacije rukopisa 1998. godine došlo do greške u povezivanju prvog dvolista prvog tabaka.

Budući da se to razlikuje od ranije iznetog mišljenja konzervatorske grupe koja smatra da neophodni set konzervatorskih intervencija podrazumeva i određeni stepen rizika za pergamentne listove, Ministarstvo se obratilo Unesku molbom da preporuči priznate međunarodne stručnjake sa kojima bi domaći konzervatori mogli da se konsultuju u pogledu daljih koraka za fizičku zaštitu knjige. (kraj) dar/bdb/dj

Share: