Producenti traže partnere

10:56 16. 09. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD - Filmski centar Srbije (FCS) saopštio je danas da će šest srpskih producenata, zahvaljujući podršci centra, biti u prilici da upoznaju potencijalne partnere za svoje projekte na festivalu u San Sebastijanu i povećaju svoje koprodukcijske mogućnosti sa drugim evropskim i latinoameričkim regionima i državama.

Odeljenje za industriju festivala u San Sebastijanu, koji će ove godine biti održan od 16. do 24. septembra, organizuje program "Focus On" od 2014. godine.

Filmski centar Srbije predstaviće svoje programe poreskih olakšica i produkcijskih grantova potencijalnim partnerima u Latinskoj Americi u cilju ponovnog pokretanja ovih koprodukcija.

Institucija će dodeliti nagradu u iznosu od 3.000 evra jednom od projekata predstavljenih na koprodukcionom forumu "Evropa-Latinska Amerika".

Ime dobitnika biće saopšteno na završnoj svečanosti 21. septembra, a FCS će na posebno upriličenom događaju 19. septembra predstaviti mogućnosti saradnje u oblasti filma između Srbije i partnera iz inostranstva, kao i sistem podsticaja i posebno opredeljenje za koprodukcije.

U saopštenju se podseća da je Srbija 2016. godine uvela program podsticaja za audiovizuelnu produkciju zahvaljujući kojima igrana, dokumentarna, animacija, televizijska dela i reklame snimljena u Srbiji imaju mogućnost da dobiju povraćaj do 25 odsto svojih troškova.

Kada je rashod veći od pet miliona evra, podsticaji se povećavaju na 30 odsto rashoda koji ispunjava uslove za taj grant, dodaje se. (kraj) dar/ivt/dj

Share: