Belgrade SAXperience

13:55 22. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Deveti međunarodni festival saksofona u Srbiji – Belgrade SAXperience biće održan od 27. do 29. septembra u Beograd, saopštili su danas organizatori..

Prvo veče festivala u utorak, 27. septembra u 19 časova u galeriji SANU nastupiće istaknuti saksofonista iz Francuske Nikola Arsenijević i pijanista Uki Ovaskainen. Arsenijević će u duetu sa Ovaskainenom premijerno izvesti kompoziciju našeg istaknutog kompozitora i akademika Ivana Jevtića, kao i druga dela francuskih kompozitora.

Nikola Arsenijević je jedan od najtalentovanijih saksofonista svoje generacije. Diplomirao je na pariskom Konzervatorijumu i osvajao je nagrade na brojnim međunarodnim takmičenjima.

Nastupa i održava majstorske kurseve širom Evrope. Arsenijević predaje na Konzervatorijumu Olne su Boa, na Versajskom konzervatorijumu, kao i na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu.

Uki Ovaskainen je studirao na Muzičkoj akademiji Sibelijus u Helsinkiju i na Kraljevskom danskom konzervatorijumu u Kopenhagenu.

Nastupa kao solista i kamerni muzičar u Srbiji i širom Evrope. Angažovan je u nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Snimio je ulogu korepetitora baleta Kirov u filmu Rejfa Fajnsa Bela vrana.

Druge večeri u Atrijumu Narodnog muzeja Srbije (sreda, 28. septembar u 20 časova) publika će imati priliku da čuje Trio Aeris iz Francuske, u čijem sastavu su dva instrumenta koje je osmislio i patentirao izumitelj saksofona Adolf Saks (sakshorna i saksofon). Martin Trio, Korentin Morvan i Lusi Troger prirediće publici jedinstven zvučni doživljaj.

Članovi sastava Trio Aeris su svoje puteve ukrstili na studijama u Nantu (Francuska), na Pariskom konzervatorijumu i na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu gde im je dodeljeno nekoliko odlikovanja za kamernu muziku.

Festival će u četvrtak, 29. septembra u 20 časova zatvoriti Bojana Stamenov soul trio u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić.

Trio će za beogradsku publiku izvesti najpopularnije soul, džez i bluz numere. Sastav čine vokal Bojana Stamenov, saksofonista Gabor Bunford i pijanista Ivan Aleksijević.

Majstorski kursevi festivala biće održani u Kulturnom centru Beograda, a namenjeni su učenicima i studentima saksofona, kao i mladim profesionalcima i profesorima.

Na ovom, sve značajnijem edukativnom programu festivala, učenicima i studentima saksofona biće omogućeno da uče od renomiranih saksofonista. 

Festival Belgrade SAXperience je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i SOKOJ, a ulaz na ovogodišnji program je besplatan. (kraj) dep/dj

Share: