Kultura

IMAGINE DRAGONS NA MERCURY WORLD TURNEJI

Sledećeg leta u Pulskoj areni

25. 11. 2022. 11:08 | FoNet | Desk

BEOGRAD - Višestruko platinasti rock bend Imagine Dragons, dobitnici Grammy nagrade, najavili su devet novih koncerata u Evropi i na Bliskom istoku u sklopu svetske turneje Mercury World Tour.

Od svog pojavljivanja 2009. godine Imagine Dragons su izdali pet uzastopnih albuma koji se nalaze među prvih deset na Billboardovoj Top 200 listi albuma; “Night Visions”, “Smoke + Mirrors”, “Evolve”, “Origins” i “Mercury – Act 1”.

Izdavanjem “Mercury – Act 2” albuma ove godine zaokružili su svoj prvi dvostruki album koji je producirao legendarni Rick Rubin.

Dominirajući radio stanicama, oni ostaju jedan od samo četiri benda koji su ikada dosegli istovremeno Top 5 singlova na Alternativnom radiju, i jedini bend koji je ponovio taj podvig.

Sarađivali su sa svima, od Kendricka Lamara, Lil Waynea i Wiza Khalife do Aviciija i filmskog kompozitora Hansa Zimmera.

Prikupili su milione za razne dobrotvorne svrhe, uključujući i njihovo dobrotvorno Udruženje za decu obolelu od raka Tyler Robinson Foundation, kao i udruženje LOVELOUD Foundation i festival frontmena Dana Reynoldsa za podršku LGBTQ+ mladima.

Godine 2022. ukrajinski predsednik Volodymyr Zelensky imenovao ih je ambasadorima za UNITED 24, koji pomaže u prikupljanju humanitarne pomoći za Ukrajinu.

"Radioactive", "Believer" i "Demons", dobitnici Grammyja i jedan od najpopularnijih bendova svih vremena, po prvi put stižu na ove prostore.

Koncert u Puli deo je Mercury World svetske turneje koja slavi izlazak njihovog velikog i dugo iščekivanog albuma “Mercury — Acts 1 & 2”.

Turneja  započinje na Smukfestu u Danskoj u sredu 2. avgusta, a posle koncerata u Italiji, Hrvatskoj, Poljskoj, Litvaniji, Francuskoj, Izraelu i Grčkoj, završavaju turneju u Francuskoj u Chambordu u nedjelju, 8. septembra.

U poslednjih pola decenije, Imagine Dragons su postali jedan od najvećih i najuverljivijih rock bendova na svetu.

Oni su bend koji je redefinisao rock u 21. veku puneći stadione i stvarajući himne koje obaraju rekorde. Ovaj kvartet iz Las Vegasa s dijamantskim Grammy sertifikatom s pravom se naziva jednim od najvećih rock bendova današnjice, a njihovi uspesi i brojke govore sami za sebe.

Računajući kumulativnu prodaju od 66 miliona albuma, 55 miliona digitalnih pesama i 110 milijardi streamova, ističu se kao jedini bend u istoriji sa četiri RIAA dijamantska singla; "Radioactive" (14 puta platinasti), "Believer" (10 puta platinasti), “Demons” (10 puta platinasti) i “Thunder” (10 puta platinasti). (kraj) dep/dj

 

Share: