Nagrade autorima minijatura

21:41 12. 12. 2022. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Olgica Savić i Anica Jelenković iz Sremske Mitrovice, Dragana Vukas iz Inđije, David Đorđević iz Zaječara, Biljana Vasović i Slavica Vasović iz Sombora – pobednici su ovogodišnje IX žirirane izložbe „100 žena – 100 minijatura“, na kojoj su predstavljene unkatne minijature rađene u tradiconalnim tehnikama, saopštili su večeras organizatori.

Nagrađeni autori posebno su se istakli u konkurenciji od ukupno 80 priloženih radova, izloženih u rezidenciji ambasade Kanade. Tema ovogodišnje izložbe je “Čuvari tradicije”, gde je svoje umeće predstavilo 40 majstora starih zanata iz 17 gradova i opština Srbije, kao i iz regiona.

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman, diplomatski pokrovitelj i domaćin izložbe naveo je da su svi izloženi radovi izuzetni i da je očaran kulturnim nasleđem Srbije.

"Ambasada će nastaviti da podržava projekte Etno mreže kojima je cilj očuvanje nasleđa. Izložba čiji sam domaćin dobar je način da se povežu prošlost, sadašnjoj i budućnost. Raduje me što je među nagrađenima i desetogodišnja devojčica, čija je majka ili baka bila nagrađena prethodnih godina. To govori da se veština izrade ručnog rada prenosi na mlade i primer je kako se čuva tradicija", rekao je ambasador Norman. (kraj) vip/bdr

Share: