Rosiću Nagrada Tanja Petrović

18:48 20. 02. 2023. FoNet | Desk FoNeta

BEOGRAD - Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmaciju kulture i umetnosti u medijima dodeljena je Branku Rosiću, novinaru, muzičaru i piscu, jednom od osnivača Nedeljnika, gde je najpre uređivao stranice iz kulture, a sada je zamenik glavnog i odgovornog urednika, javlja portal SEEcult.org.

Biografija Rosića, inače mašinskog inženjera, kao da je scenario za dobar film ili seriju, istakao je Upravni odbor Fondacije Tanja Petrović u obrazloženju.

Rosić je svirao u kultnom pank bendu Urbana gerila, a zatim i u elektro-grupi Berliner štrase. Inspirisan muzikom, počeo je da se bavi novinarstvom. Objavljivao je tekstove u brojnim časopisima.

Tokom dosadašnje karijere uradio je brojne, velike intervjue, od Lepe Lukić do Joko Ono, od Morisija, preko Jua Nesbea, Jana Gilana, Žan-Žaka Barnela, do Milene Marković, Irvina Volša i Frederika Begbdea.

Paralelno je gradio i karijeru pisca. “A tako je dobro počelo”, “Za sutra najavljuju konačno razvedravanje” i “Dolazak matadora” naslovi su njegovih romana. U njima nastoji da prikaže savremeni život, srednju klasu, ljude koji danas i ovde prolaze sve kroz šta prolazimo.

Kraljica Elizabeta druga odlikovala je Rosića Medaljom Britanske imperije za izuzetan doprinos u promovisanju i unapređenju kulturnih veza Velike Britanije i Srbije. Britanski kralj, tada princ Čarls, nazvao ga je princom, a bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu predstavljen je kao “panker sa maskom novinara”.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije “Tanja Petrović” su: novinar, filmski i književnik kritičar Milan Vlajčić (1939-2022), radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, kritičar, profesor na FDU i donedavni umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, fotografkinja i istoričarka umetnosti Goranka Matić i reditelj i kreativni direktor Boris Miljković. (kraj) def/bdr

Share: