Digitalno restaurisano „Belo odelo“

11:56 24. 02. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Film „Belo odelo“  (1999, Zillion Film), u režiji i po scenariju Lazara Ristovskog, nakon što je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće premijerno i besplatno prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1. marta u terminu od 18 i 30.

Film „Belo odelo“ je debi jednog od vodećih domaćih filmskih glumaca, Lazara Ristovskog, koji se prvi put pojavljuje kao reditelj, scenarista, producent i nosilac glavne uloge.

Premijerno izveden u Kanu 1999. godine, film prati narednika Savu Tiodorovića, kome stiže telegram od njegovog brata blizanca o smrti majke, nakon čega se ukrcava na prvi voz, ne sluteći kakvi će ga događaji na tom putu zadesiti.

Ekipu filma čine najpoznatija imena domaće kinematografije. Osim Lazara Ristovskog u glavnoj ulozi, u filmu se pojavljuju i Radmila Šogoljeva, Dragan Nikolić, Bata Stojković, Bata Živojinović, Bogdan Diklić, Branimir Popović, Zoran Cvijanović, Nebojša Milovanović, Nikola Kojo, Andrej Šepetkovski, Slobodan Ninković, Branimir Brstina.

„Belo odelo“ je 28. film koji je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, koji se od 2017. godine sprovodi u saradnji Jugoslovenske kinoteke i kompanije A1 Srbija i ima za cilj da omogući televizijsko i bioskopsko prikazivanje poznatih filmskih naslova, kao i da ih sačuva za buduće generacije.

Zahvaljujući pionirskom projektu „A1 Kinoteka“ do sada je digitalno restaurisano više desetina najpoznatijih naslova domaće kinematografije, među kojima su i dela Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića, Slobodana Šijana, Dušana Makavejeva, kao i mnogih drugih eminentnih domaćih autora. (kraj) dep/dj

Share: