Veče posvećeno Vlajčiću

22:10 16. 03. 2023. FoNet | Desk FoNeta

BEOGRAD - Neće nam biti lakše, ali će nam se neke naše nevolje pokazati u drugačijem svetlu, zapisao je Milan Vlajčić (1939 – 2022) u pogovoru svoje poslednje knjige „Kavijar za sirotinju“, koja je večeras predstavljena u sali "Makavejev" Jugoslovenske kinoteke, gde je otvoren i njegov legat.

Kako podseća Danas, filmski i književni kritičar, publicista, novinar i beskompromisni javni intelektualac čije se ime u nizu decenija učvrstilo kao kulturna i moralna institucija na ovom prostoru, preminuo je 9. februara prošle godine.

Veče posvećeno Milanu Vlajčiću u Jugoslovenskoj kinoteci, otvaranje legata i predstavljanje knjige „Kavijar za sirotinju“, važan je događaj u kulturi grada, smatra Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavaštva u Filmskom centru Srbije.

Ne samo iz razloga pukog podsećanja na novinara, kritičara i neponovljivog intelektualca, koliko da se iznova uverimo, na primeru ove knjige, koliko je Milan bio i ostao svojevrsni svetionik naših kulturnih uvida u književnost i film, istakao je Stojanović.

U legatu se nalaze sve knjige iz bogate biblioteke Milana Vlajčića koje se odnose na film, njegove fotografije sa najvećim stvaraocima filmske umetnosti koje je, kao novinar, kritičar i uvaženi član međunarodnih žirija, u dugom nizu godina upoznavao na prestižnim svetskim festivalima. (kraj) def/bdr

Share: