Otvoren 15. Španski metar

22:14 24. 05. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Jubilarno 15. izdanje Španskog metra svečano je otvoreno večeras projekcijom filma „Volonterka“ Neli Regere u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

"Hvala vam što ste još jednom sa nama na 'Španskom metru'“, zahvalio je publici direktor Instituta Servantes u Beogradu Đuzep Marija de Sagara Anhel.

On je naveo da je publici u Srbiji za 15 godina festivala prikazano čak tri stotine filmova.

Ambasador Španije u Beogradu Raul Bartolome Molina pozvao je publiku da poseti i Jugoslovensku kinoteku, gde će u okviru ciklusa "Počasna nagrada Goja" biti prikazani odabrani filmovi slavnog reditelja Karlosa Saure, koji je, po njegovoj oceni, uz Luisa Bunjuela i Pedra Almodovara, jedan od stubova španske kinematografije.

Publiku su pozdravili i direktor Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić i urednik filmskog programa Ivan Aranđelović.

Glavni festivalski program koji donosi devet ostvarenja novije produkcije iz Španije, Argentine, Čilea, Meksika i Perua, otvorila je srpska premijera filma „Volonterka“ Neli Regere sa čuveno španskom glumicom Karmen Maći.

Ovogodišnji "Španski metar" organizovan je uz veliku pomoć Ambasade Španije u Beogradu, kao i ambasada Argentine, Čilea, Meksika i Perua.

Nakon Beograda, "Španski metar" se od od 5. do 8. juna seli u Kulturni centar Novi Sad. (kraj) vip

Share: