Renesansa industrije animacije

15:04 01. 06. 2023. FoNet | Boris Drenča

BEOGRAD - U sektoru kreativnih industrija radi 150.000 ljudi 45% čine visokoobrazovani, a 60% mladi uzrasta od 25 do 45 godina

 U ovaj sektor između ostalih spadaju različite oblasti audio-vizuelnih umetnosti, među kojima je i animacija.

Idealan primer kompanije koja je itekako doprinela rastu i razvoju ove grane je kreativni studio za animaciju ILBE Studios (Iervolino and Lady Bacardi Entertainment Studios), koji u junu proslavlja tri godine uspešnog poslovanja u Srbiji.

Sa oko 150, većinski mladih zaposlenih kreativnih stručnjaka i spoljnih saradnika, ILBE Studios predstavlja reprezentativan primer kreativne industrije u ekspanziji. 

Jedan od izvoznih proizvoda industrije Srbije nastao je u ILBE Studios, animirani serijal „Puffins Impossible“, koji je trenutno dostupan na striming platformama u 160 zemalja sveta.

Do sada je završeno ukupno 5 sezona i 90 epizoda serijala, a pozitivne reakcije, uglavnom najmlađih, stižu iz svih krajeva sveta.

Zajedno sa partnerima iz Archangel Digital Studios-a, koji potpisuju produkciju ovog serijala, lokalni kreativci i umetnici neprestano kreiraju nove epizode, što im daje jedinstvenu priliku da rade u svojoj zemlji i da ne traže bolje prilike u inostranstvu.

Snagu animatorske scene na našim prostorima, prema njihovim rečima, čine pre svega jaka narativna i vizuelna kultura, koje su se u prethodnim decenijama utemeljile kroz strip umetnost, kao i kroz književnost za decu.

Kada se tome dodaju standardizovan sistem rada po uzoru na svetske studije, kao i odgovarajuća tehnologija, nastaje prostor za stvaranje jedinstvenih animiranih priča na univerzalne teme, za mladu publiku širom sveta.

Da animacija u našoj zemlji doživljava svojevrsnu „renesansu“ potvrđuje i sektor obrazovanja i postepeno otvaranje novih smerova na fakultetima i u srednjim stručnim školama.

Među njima je i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu koji od prošle godine ima novi studijski program, pod nazivom Vizuelni efekti, animacija i gejm art, gde se studenti osposobljavaju za stvaranje u oblasti animacije, vizuelnih efekata, video igara i interaktivnih medija. (kraj) bdr

Share: