Omaž ženama Ane Marije Gower

19:42 03. 07. 2023. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Izložba "Žene" slikarke Ane Marie Gower, posvećena večnoj temi žena na Balkanu, otvorena je u Kući Đure Jakšića na Skadarliji, a zamišljena je kao omaž svim ženama i čini koloplet portreta koji sažimaju priče o nasilju, izdaji, dobroti i nadi.

Na portretima žena Ane Marie Gower sudaraju se koloriti Modiljanija, Pikasa i Fride Kalo, "protkani iskonskom željom za slobodom i samostalnošću koja je na najrazlilčitije načine oduzimana ženama Balkana"

Izložba "Žene" istovremeno ima i snažnu autobiografsku notu koja intimu umetnice nudi na milost i nemilost publike i kritike.

"Umetnost svi mogu da osete – i oni koji je poznaju i razumeju, ali i svi drugi - koji su u većini - a umetnička dela svrstavaju po sopstvenom senzibilitetu i ličnoj podeli na ’dopada mi se’ i ’ne dopada mi se’. Moja umetnost je iskrena i zato očekujem iskrenost od svih koji budu svedoci i ove i svih mojih budućih izložbi. Iskrenost, kakva god bila, daje svakoj umetnosti slojevitu vrednost trajanja“, poručila je Ana Maria Gower povodom svoje druge samostalne izložbe u Beogradu.

Postavka u Kući Đure Jakšića otvorena je do 15. jula. (kraj) vip/bdr

Share: