11. MANEK

15:24 11. 07. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - U petak, 14. jul u 19h na platou ispred ULUS galerije biće održana promocija 11. izdanja magazina MANEK Asocijacije NKSS sa ključnom temom „Decentriranost pogleda: Kako do dostojanstvenog rada“ koja će biti i okvir za javni forum „Borba se nastavlja – Kako do dostojanstvenog rada u kulturi?“.

Meseci borbe kulturnih radnica i radnika za bolje uslove rada artikulisane u okviru kampanje „Za dostojanstven rad u kulturi“, napisana saopštenja, upućeni apeli i zahtevi, na desetine stranica obrazloženih problema i formulisanih rešenja – da bi Ministarstvo konačno odgovorilo da oni „nisu nadležni“ za mnoga pitanja, „da nisu u mogućnosti“ da sprovedu mnoge procedure, „da nije moguće ukinuti“ loše prakse, da pogubne zakonske okvire „nikako nije moguće izmeniti“.

Umesto da se povećavaju, budžeti se smanjuju – Srbija ima procentualno najmanji budžet za kulturu od svih zemalja u regionu. Na konkursima za savremenu umetnost izdvaja se manje od 4% ukupnog budžeta Ministarstva kulture. Prosečni iznosi koje organizacije civilnog sektora u kulturi dobijaju za realizaciju projekata iznose manje od tri minimalca.

Nastavlja se tendencija ka kasnom raspisivanju konkursa, otpis dugovanja samostalnih umetnica i umetnika i dalje nije rešen,a ne postoji ni fond za podršku organizaciji nezavisne scene.

U javnom forumu će, između ostalih, će govoriti: Vida Knežević(UO NKSS), Milica Pekić(NKSS),Dragoslava Barzut(koordinatorka Koalicije OKO), Tara Rukeci (Zrenjaninski socijalni forum), Bojan Đorđev, pozorišni reditelj. (kraj) dep/mk

Share: