Kritički vodič kroz srpski film

20:47 18. 07. 2023. FoNet | Boris Drenča

PALIĆ - „Kritički vodič kroz srpski film, 2018-2022“, u izdanju Filmskog centra Srbije, predstavljen je u utorak 18. jula na 30. izdanju Festivala evropskog filma Palić.

Zoran Janković i Đorđe Bajić, srpski filmski kritičari sa višedecenijskim iskustvom u štampanim i elektronskim medijima, autori su ove upravo objavljene kapitalne knjige koja sadrži kritičke tekstove o svim srpskim dugometražnim igranim filmovima prikazanim u redovnoj bioskopskoj distribuciji ili na festivalima tokom proteklih pet godina.

Ova knjiga je nastavak „Kritičkog vodiča kroz srpski film, 2000-2017“. objavljenog pre pet godina.

U knjizi se mogu pronaći tekstovi o festivalskim favoritima („Otac“, „Teret“, „Oaza“, „Heroji radničke klase“, „Kelti“, „Šavovi“, „Strahinja Banović“, „Usekovanje“, „Kristina“...) i najgledanijim srpskim filmovima u našim bioskopima (serijal „Južni vetar“, „Toma“, „Taksi bluz“...), ali isto tako i o režijama mladih autora u usponu nastalih sa malo novca i puno kreativnosti („Moj jutarnji smeh“, „Ivana Grozna“, „Banditi u potrazi za mamom“, „Who the Fuck Are You“...) i žanrovski profilisanim ostvarenjima vrednima gledalačke pažnje („Ederlezi Rising“, „Vampir“, „Lihvar“...).  (kraj) bdr

Share: