Budućnost i istorija

19:12 02. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku i Muzej savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS) predstavljaju od 4. avgusta čačanskoj publici multimedijalni umetnički projekat trebinjskog umetnika Igora Bošnjaka “Budućnost se ponavlja više nego istorija”.

Bošnjak izložbom želi da postavi nekoliko pitanja o načinima kako danas gledamo spomenike NOB-a, šta nam oni predstavljaju u novom političkom kontekstu, kakav je odnos spomenika i čoveka, kao i odnos spomenika i savremene tehnologije u umetnosti danas.

Kako navodi portal seecult, izložba obuhvata seriju video radova i instalacija inspirisanih spomeničkim nasleđem iz doba Jugoslavije (naročito spomenicima na Kozari i Sutjesci), kao i teorijom ruskog kosmizma, teorijom dronova i umetnikovom interpretacijom tih fenomena te tako pravi jedan eklektični spoj prepoznatljivih vizuelnih motiva i savremene tehnologije.

Osim Bošnjakovom izložbom, koja će biti otvorena do 25. avgusta, Trebinje se predstavlja i izložbom Muzeja Hercegovine “Jovan Dučić: Svom milom Trebinju - tragom jedne vizije” u Narodnom muzeju u Čačku i koncertom klasične muzike “Music & More SummerFest” 4. avgusta u Disovom amfiteatru na Moravi. (kraj) mk

Share: