Kultura

Režiser Stevan Filipović

Transformacija pored tebe

20. 08. 2023. 13:54 | FoNet | Maša Kočović

BEOGRAD - Želeo sam da se bavim temama koje su u ovom trenutku centralne i zbog kojih je društvo postalo zverinjak, a mi manje ljudi, vremenom estrade, politike i kriminala, izjavio je za FoNet reditelj Stevan Filipović povodom beogradske premijere svog novog filma "Pored tebe".

Taj film je nastavak Filipovićevih prethodnih filmova "Pored mene" (2015) i "Šišanje" (2010).

Deo trilogije započete pričom o razredu koji je proveo jednu noć zaključan u školi, bez interneta i telefona, biće premijerno prikazan 6. septembra u MTS dvorani, a Filipović ga najavljuje kao neku vrstu dokumentarnog filma u kome se prepliću realnost i fikcija.

Da bi rešila misteriju nestanka druga iz razreda, mlada tabloidna novinarka Ksenija (Mina Nikolić) moraće da uđe u mutan svet kriminala, estrade i politike. Inspektor Vuk (Branislav Trifunović) njene dojučerašnje drugare iz razreda i nju samu vidi kao osumnjičene. Korona je u jeku, a njena baka Vera (Miriam Margolis), jedina porodica koju ima, bori se za život. Ksenija mora da bira, baka ili istina za kojom traga.

Temu filma Filipović sumira u reč "transformacija".

"Ako imamo nekakav sistem vrednosti, ili smo ga dobili od okruženja, a onda ga suspendujemo da bismo preživeli i malo zaronimo u to blato, kao što je uradila Ksenija, onda mislim da je transformacija moguća ali nije laka", objasnio je Filipović.

Prema njegovim rečima, svi nosimo potencijal da postanemo bolji samo ako to stvarno želimo, a možemo i da ostanemo "zakucani" i da onda svom svojom inteligencijom oko sebe gradimo kavez i narativ koji će nas osloboditi krivice.

"Na primer, ja se prodam Vučiću i počnem da radim za njega i onda smišljam zašto je to dobro, umesto da kažem: 'Ne, ja sam se prodao zbog para'", kaže Filipović i ističe da svi koji su to učinili uvek pokušavaju to moralno da opravdaju, iako je to moralno jako teško ili nemoguće opravdati.

Likovi u filmu su pet godina stariji i razvijaju se u nametnutim okolnostima, komplikovanim, graničnim situacijama, koje ih nagone da prave teške izbore.

"Živimo u ekstremnom vremenu, u jednom društvu koje se dezintegriše i mnogi naši razgovori koji su nama obični ili normalni, ustvari su ekstremni, a osnov moje profesije jeste da suočimo likove sa njihovim najvećim strahovima i onda vidimo kakav je ko čovek", kazao je Filipović. (kraj) vbr/ts/mk/bdr

Share: