"Wakatt" kao slika sveta

18:36 31. 08. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Belgijska predstava “Wakatt” Serža Emea Kulibalija, koja preispituje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik, biće izvedena u završnici 57. Bitefa 10. oktobra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Publici će se predstaviti desetoro plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni.

Kako navodi portal Seecult, autor predstave Serž Eme Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato.

U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, “Wakatt” podstiče otpor takvim tendencijama, otvarajući ujedno prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti, istakli su organizatori Bitefa povodom te predstave Plesnog pozorišta Faso iz Belgije.

Publika 57. Bitefa, kako je ranije najavljeno, imaće priliku da u Glavnom programu, pod sloganom Snago, ne pristaj da budeš nečija, pogleda predstave iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije, koje je odabrao novi selektorski tim na čelu sa Nikitom Milivojevićem. (kraj) dep/mk

Share: