Nova uprava Berlinala

16:43 02. 09. 2023. FoNet | Ivana Šanjević

BERLIN - Umetnički direktor Berlinskog filmskog festivala Karlo Čatrijan obavio je danas da će naredne godine napustiti tu poziciju, pošto je nemačka ministarka kulture Klaudija Rot objavila da će festival imati novu upravljačku strukturu, prenosi AP.

Čatrijan se pridružio "Berlinalu", koji je uz Kanski i Venecijanski festival najvažniji godišnji filmski festival, 2019. godine, zajedno sa izvršnom direktorkom Marijetom Rizenbek.

Dvojac je zamenio tada dugogodišnjeg direktora festivala Ditera Koslika.

Ranije ove godine, zvaničnici su saopštili da je Rizenbek odlučila da ne produži ugovor i da će festival napustiti u martu 2024. godine, dok je u četvrtak nemačka ministarka kulture saopštila da je odlučeno da "festival u budućnosti vodi i predstavlja jedna osoba".

Iz njenog kabineta je saopšteno da je formirana komisija koja će potražiti novu osobu za festival, a Čatrijan je rekao da je "spreman za konstruktivan razgovor sa novim direktorom o budućoj ulozi u novom timu Berlinala".

On je, međutim, u objavi na sajtu festivala u subotu objavio da neće ostati, jer nova struktura koja je predstavljena pokazuje da ne postoje uslovi da on nastavi da obavlja funkciju umetničkog direktora.

Naredne godine, 74. izdanje festivala biće održano od 15. do 25. februara. (kraj) is/ivt/mk

Share: