A u Londonu muk

15:56 09. 09. 2023. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Film “Dule Savić, a u Londonu muk” nije samo film za sportsku publiku, jer na izvestan način promoviše zdrav način života, rekla je FoNetu rediteljka Branka Bešević Gajić.

Reč je o dokumentarnom filmu koji predstavlja život i profesionalnu karijeru golgetera Crvene zvezde Dušana Savića, koji je 1978.godine na čuvenom londonskom Hajberiju dao gol Arsenalu u 90. minutu na utakmici Kupa UEFA.

Naziv filma je referenca na reprliku iz domaćeg filma “Munje”, koju izgovara Nebojša Glogovac, opisujući upravo tu utakmicu i gol posle kojeg je nastao muk na tribinama londonskog stadiona.

Rediteljka filma ističe da joj je Dušan Savić privukao pažnju, pre svega, svojim likom i delom i “time što nas je sve zadužio”, kao i da je taj gol asocirao na sve "naše pobede" u to vreme.

Ona je objasnila da je ideju o filmu o Dušanu Saviću prvo prepoznao producent Oliver Paunović, koji joj je poverio tu temu, posle čega je počela istraživanje.

“Nije bilo lako doći do ideje, suziti priču, uzeti jedan detalj iz Duletovg života i ekranizovati. Mi se tu ne bavimo ni nacijom, ni verom, jer ne ekranizujemo Dušanove stavove i njegov život sada, nego se bavimo njegovim profesionalnim dostignućima", objasnila je Branka Bešević Gajić.

Pre svega, moj fokus je na tom golu u Londonu protiv Arsenala, precizirala je ona i dodala da je istraživanje proizvelo mnoštvo materijala i uključilo više sagovornika,

Među njima i reditelja Emira Kusturicu, bivšeg fudbalera i aktuealnog predsednika FSS Dragana Džajića, književnika Matiju Bećkovića, glumca Dragana Jovanovića, ali i Savićevih rivala na terenu iz redova Partizana Nenada Bjekovića i Radmila Ivančevića.

"Od neprocenljivog značaja je to što ponovo možemo da se setimo nekog vremena i da demonstriramo jednu zemlju, kada smo svi bili jedno”, kazala je Bešević Gajić.

Film je prikazan na Avantura film festivalu u Bihaću, Festivalu sportskog filma na Zlatiboru, a nagrade je osvojio na Festivalu sportskog filma u Budvi i na Vrmdža film festivalu.

Beogradsku premijeru film će imati u decembru ove godine. (kraj) zvs/kt

 
Share: