Brankovićeva "Lefterija" na Kolarcu

21:45 24. 09. 2023. FoNet | Desk

BEOGRAD - Koncertna promocija CD izdanja u produkciji PGP RTS “Lefterija” kompozitora Zorana Brankovića održana je večeras u velikoj sali Kolarčeve zadužbine.

U koncertnoj promociji muzičkog izdanja "Leterija" učestvovalo je i još 14 vrhunskih srpskih muzičara raznih generacija koji će činiti Kamerni orkestar Lefterija.

Orkestar je izvodio muziku na gitarama, oboama, engleskom rogu, flauti, violi, violini, violončelu, klaviru i bubnjevima.

„Album je nastao iz potrebe da se kroz muziku otvori novi prostor i kanal slobode za svakog od nas. Otud i samo ime albuma (grčki: ελευθερία/lefteria – sloboda). Sa željom da, slušajući ovu muziku, svako dodirne svoj delić slobode, odlučio sam da čitav album bude sastavljen isključivo od instrumentalnih numera“, izjavio je Branković.

On nije sklon da precizno odredi stil muzike koju nudi Lefterija.

„Ako se baš mora izvršiti neko opredeljivanje kada je u pitanju stil, može se reći da je u pitanju Klasika Light, sa dosta primesa etno muzike, popa, pa i roka. pa i kreativnost koji svaki slušalac doživljava putovanjem kroz ovaj album biva individualna. Pokazalo se da su oni koji su slušali Lefteriju imaju različite doživljaje ove muzike, jer ona ne nameće bilo kakve asocijacije niti slušaoca usmerava ka određenom raspoloženju ili razmišljanju“, ističe Branković. (kraj) dep/dj

Share: